top of page

Kohta paukutellaan henkseleitä - myyvä pakkaus on yrityksen paras investointi!

Viisi vuotta sitten yrittäjä Marjaana Laajakoski osti 80-vuotiaan Helsingin Olkaimen, jota on hiljalleen tuonut tälle vuosituhannelle, perinteitä kunnioittaen. Yritys valmistaa olkaimia ja vöitä moniin eri tarpeisiin, kuten ulkoiluun ja liikuntaan. Vienti on kasvanut mukavasti mm. metsästys- ja retkeilyvarusteita myyvien verkkokauppojen kautta. Tuotteilla on avainlippu ja ne ovat laadukasta käsityötä.

Viisivuotisen yrittäjyytensä kunniaksi Marjaana päätti toteuttaa kunnianhimoisen tavoitteensa ja tuoda markkinoille uuden tuoteryhmän business-pukeutujille. Ongelmana oli pakkausten puute, kuten monella muullakin käsityöalan yrityksellä. Business-olkaimille ja vöille ei löytynyt valmiita pakkauksia, jotka olisivat täyttäneet uuden kohderyhmän vaatimukset.

Marjaana palkkasi pakkausmuotoilijan Business Finlandin Innovaatiosetelillä. Suunnittelijaksi valikoitui tuotteistamisen ja pakkaussuunnitteluun erikoistuneen DesignCompanyn kokenut suunnittelija Outi Oravainen. Outin avulla ideoitiin olkainpakkaus, joka nostaisi tuotteen arvoa ja tekisi siitä uuden kohderyhmän silmissä kiinnostavan.

Prototyypin valmistuttua se tutkittiin kohderyhmässä suhteessa olkainten nykyiseen pakkaustapaan, joka oli muovipussi ja siihen kiinnitetty ripustusetiketti. Kuluttajatestissä haastateltiin kymmentä business-pukeutujaa yrityksemme Value Toolkit® -työkalulla, joka on pakkauksen arvon mittaamiseen ja visualisointiin kehitetty kuluttajatutkimustyökalu.

Uudesta pakkauksesta mitattu maksuhalukkuus oli huikeat 70 % korkeampi kuin nykyisestä pakkauksesta ja 90 % ilmoitti haluavansa ostaa tuotteen uudistetussa pakkauksessa. Tutkimuskonseptissamme kehitetty pakkauksen myyntipotentiaalia mittaava Sense N Insight Score osoitti uudelle pakkaukselle 57 %-yksikköä korkeampaa lukemaa kuin nykyiselle pakkaukselle. Tämä loi uskoa projektiin ja samalla laitettiin liikkeelle myös vyöpakkauksen rakennesuunnittelu. Vyöpakkauksen sleeveriin on tarkoitus pilotoida Teknoksen pinnoitusosaamista, yhteistyö on syntynyt niin ikään Business Finlandin rahoittaman Pakkauslaakso -hankkeen kautta.

Helsingin Olkaimen pakkauskehitys- ja tutkimusinvestoinnille laskettiin myös ROI ja investoinnin takaisinmaksuaika, jotka olivat huikeat 1600 % ja 7 kk varsin maltillisilla myyntiennusteilla kymmenen vuoden ajanjaksolla.

Marjaana kertoi minulle viettäneensä unettomia öitä miettiessään kuka tuotteita ostaa. Minun vastaukseni oli, että ei todennäköisesti monikaan nykyinen asiakas, vaan ne tuovat sinulle runsaasti uusia asiakkaita.

Kunnianhimoinen ja laadukas tuote vaatii arvoisensa pakkauksen. Pakkaus on pienyrityksen ylivoimaisesti tärkein media. Jos tuote on kunnossa, laadukas pakkaus myy itse itsensä ja nostaa brändin ja tuotteen arvoa. Tämä on itsestäänselvyys meille pakkausalan ammattilaisille, mutta harva yritys on vieläkään ymmärtänyt pakkauksen merkitystä omalle liiketoiminnalleen.

On mukavaa seurata Marjaanan matkaa ja miten näyttävä pakkaus avaa yritykselle uusia ovia. Tästä pakkauksesta tulee varmasti Helsingin Olkaimen kannattavin investointi. Vai mitä arvelette?

Virpi Korhonen

Package Testing & Research, co-founder of Sense N Insight

Design & kuva: DesignCompany/Outi Oravainen Pakkauksen valmistaja: Keili

댓글


bottom of page